Vojtěšku známe v našich končinách jako svěží, sytě zelenou pícninu. Je to ideální krmivo pro hospodářská zvířata, ovšem je dobrým zdrojem výživy i pro člověka.
Superpotravina – tolice vojtěška je mezi příznivci zdravějšího životního stylu známa jako superpotravina. Význam tohoto výrazu spočívá ve vysokém podílu výživných složek, které se nachází zejména v naklíčených semenech. V zásadě lze jako superpotravinu považovat cokoli, co se nám podaří doma naklíčit, a jde-li o přínosné rostliny, jako jsou některé luštěniny, celá obilná zrna, semínka slunečnice, řeřicha, brokolice atd. Do této kategorie patří i všechny druhy ořechů, arašídy a mandle.
Klíčení vojtěšky, známé též pod názvem „alfalfa“, je velmi snadné a nevyžaduje žádné zvláštní úsilí. Poradí si s tím i začátečníci. Dá se využít speciálních misek, anebo podobně jako semínka řeřichy, pokládat je na vrstvu gázy či odličovacích tamponů, a to při pokojové teplotě a mimo dosah přímého slunce.
Oblíbená plodina na Arabském poloostrově
V současné době je významným pěstitelem vojtěšky Saúdská Arábie a tato tradice se v těchto končinách udržuje po staletí. Tamní národy si dobře uvědomovaly, jak cenné bohatství mají k dispozici, a to se také projevilo v zájmu o konzumaci mladých naklíčených rostlinek.
Mladé zelené výhonky obsahují obrovské množství minerálů a vitamínů (hlavně C, skupinu B, E a K) a jsou výborným zdrojem křemíku ve formě oxidu křemičitého. Křemík v organické podobě je velmi důležitý prvek pro obnovu tělesných buněk včetně tkáňových periferií (pokožky, vlasů, nehtů a ochlupení).
Na klíčcích si můžete pochutnat samostatně, nebo ještě lépe ve formě posypu na sýrovou, tvarohovou, či česnekovou pomazánku k pečivu (nejlépe celozrnnému). Samozřejmě je lze přidávat i do teplých pokrmů (většinou do zeleninových polévek), ovšem tím zčásti budou ztrácet své výživné vlastnosti, především antioxidanty a enzymy.