Příprava kvalitní kávy může být složitá a časově zdlouhavá. Také pořizovací ceny některých presovačů mohou být vysoké. Všechny tyto problémy řeší moderní a přitom jednoduchá věc zvaná french press. Jedná se vlastně o malou skleněnou konvičku, která namletou kávu filtrem oddělí od nápoje. Velmi tak usnadní přípravu tohoto lahodného moku během několika chvil. Jak vybrat vhodný model, když se jich na trhu pohybuje velké množství?
Základní výběr by se měl řídit celkovým počtem připravovaných šálků. Menší objem pohybující se v rozmezí 300-600 ml je vhodný pro přípravu kávy pro 2-4 osoby, přičemž jedním šálkem se rozumí 125 ml tekutiny. Pro přípravu více než čtyř šálků je potřeba si pořídit větší model s objemem od 600 ml. Maximální objem tohoto zařízení pak je 1000 ml.
Co se týká materiálů, nejčastěji se setkáte se skleněnými a nerezovými přístroji, ale dají se sehnat také měděné či hliníkové kusy. Ty ale nejsou tak rozšířeny.
· Skleněné french pressy jsou vyrobeny ze žáruvzdorného skla a jejich nespornou výhodou je to, že přes průhlednou stěnu je vidět přesné množství připravované kávy. Zároveň poslouží coby estetický doplněk. Některé kusy jsou doplněny o zdobné nerezové prvky, čímž se stávají designově ještě přitažlivější.
· Nerezové french pressy vynikají zase skvělými tepelně vodivými vlastnostmi, které zaručí rovnoměrný ohřev kávy. Sice nelze pozorovat přesné množství vařené kávy, ale jsou více odolné proti poškození. Také pokud často cestujete, jsou vhodnější než skleněné modely.
Jak se vlastně káva připravuje? Jednoduše. Horká voda o teplotě kolem 96 °C se nalije na hrubě namletou kávu a směs se nechá asi 4 minuty louhovat. Poté se stisknutím pístu směrem dolů káva zbaví lógru. Takto připravenou kávu je třeba ihned servírovat. Zrnkovou kávu je také možné si namlet v pohodlí domova pomocí mlýnku na kávu, který je dnes již také běžně dostupným zbožím.